La tradition de l’excellence, l’excellence de la tradition

Espace de rencontres, de partage et d’échanges des enseignants de FLE et de la section bilingue francophone du Lycée National „Mircea cel Bătrân” de Constanţa, Roumanie

Bac bilingue francophone


Secția bilingvă francofonă, percepută ca filieră de excelenţă, are ca obiectiv stăpânirea la un nivel avansat a limbii franceze de către elevi și deschiderea europeană și internațională a instituției de învățământ în care funcționează. Această specializare este destinată elevilor care doresc să-și aprofundeze cunoștințele de limbă franceză.

 

Particularități ale profilului

 

  • Elevii studiază limba franceză în regim de 5 ore pe săptămână, Geografia Franţei (in clasa a IX- a, o oră), Istoria Franței (în clasa a- X-a, o oră ), o disciplină non-lingvistică în limba franceză, la alegere (geografie, fizică, biologie etc.) în clasele a XI-a și a XII-a. Pe parcursul clasei a XI-a, ei participă la un proiect de clasă interdisciplinar numit MODUL INTERDISCIPLINAR DE PROIECT, căruia i se alocă două ore pe săptămână.
  • Elevii din clasele bilingve de limba franceză susţin în cadrul bacalaureatului, în clasa a XII-a (proba C), o probă de competență lingvistică la limba franceză, după modelul examenului DELF B2 şi o probă scrisă la o disciplină non-lingvistică în limba franceză (DNL), adică geografie, fizică, biologie etc. în funcție de opțiunea clasei.

Obținerea nivelului B2 la proba de competență lingvistică este o condiție necesară pentru susținerea probei de examen la disciplina non-lingvistică. De asemenea, nota obținută la proba anticipată de bacalaureat (la finalul modulului interdisciplinar) este o condiție obligatorie pentru susținerea probelor specifice ale bacalaureatului francofon in clasa a XII-a.

 

Particularități ale bacalaureatului francofon:


 

Pe diploma de bacalaureat sunt înscrise mențiunea « secție bilingvă francofonă » și nivelul de cunoaștere a limbii franceze (B2 potrivit Cadrului European Comun de Referință pentru Limbile Străine).

Această diplomă deschide elevilor posibilitatea de a urma studii universitare în Franța sau în alte țări francofone, precum și în cadrul filierelor francofone universitare de elită din România.

 

În ce constă Modulul interdisciplinar?

 

– Este vorba despre un proiect realizat în limba franceză pe o temă aleasă de elevi, care implică cel puțin două discipline non-lingvistice. Această temă este tratată în sub-teme la care elevii lucrează în echipe constituite din 4-5 membri. Elevii efectuează o activitate de cercetare, utilizează o metodologie de proiect specifică și un instrument de lucru inovativ – carnetul de bord, realizând un produs final pe care îl prezintă în echipă.

– Proiectul se încheie în luna mai a clasei a XI-a prin prezentarea produsului final şi prin susţinerea probei anticipate de bacalaureat, probă la care se evaluează carnetul de bord, gradul de implicare a fiecărui elev în proiect, cunoştinţele de DNL asimilate în cadrul proiectului precum şi nivelul de limbă franceză.

 

IMPORTANT: Elevii care, pe parcursul celor 4 ani de studii liceale, obțin certificatul DELF nivel B2 sau superior, nu vor mai avea de susținut proba de limba franceză la bacalaureatul francofon.

 

Anexa 1_Metodologia de organizare si desfasurare a probelor specific

Anexa 2 – Proba anticipata

Anexa 3_Temele din programele de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii sustin probele specifice

Laisser un commentaire

Compteur de visites

  • 13 584 visiteurs depuis le 15 septembre 2013

Entrez votre adresse de courriel pour recevoir des nouvelles de ce site.

Rejoignez les 11 autres abonnés

Catégories

Archives