La tradition de l’excellence, l’excellence de la tradition

Espace de rencontres, de partage et d’échanges des enseignants de FLE et de la section bilingue francophone du Lycée National „Mircea cel Bătrân” de Constanţa, Roumanie

Gazele de şist sau cum să transformi o temă aridă în cercetare pasionantă


Clasa a 11-a bilingv franceză înseamnă pregătirea probei anticipate de bac francofon, din luna mai. Sună pretenţios, crezi că este greu şi complicat. Intr-adevăr, explicaţiile despre derularea proiectului interdisciplinar sunt multiple, sarcinile par nesfârşite. Dar acest lucru este valabil doar pentru primele 2 ore, când se prezintă filozofia proiectului şi etapele sale, căci punerea în practică este plină de satisfacţii.

Tema aleasă în anul şcolar 2013-2014 se referă la gazele de şist, şi anume, dacă exploatarea acestora este o soluţie viabilă pentru Dobrogea. Se lucrează pe grupe de 4-5 elevi, pe specialităţi. Pentru noi : fizică, biologie şi geografie. Fiecare grupă lucrează independent, iar prin întâlnirile comune, cunoştinţele dobândite se mutualizează. După alegerea şi problematizarea temei individuale de studiu, parte din tema generală a grupei şi respectiv a clasei, fiecare a elaborat un plan, util în etapa a doua, cea a cercetării.

Aceste etape sunt pline de tatonări, variante, schimbări, incertitudini, supoziţii, întrebări şi răspunsuri, în funcţie de sursele folosite. Printre acestea, Internetul este de neocolit şi folositor dacă înveţi cum să identifici sursele fiabile. Se adaugă bibliotecile, mass-media, profesorii referenţi, chestionarele aplicate şi prelucrate, vizitele de lucru, etc.

Cei patru membri ai echipei de fizică au analizat metodele de extragere şi exploatare a gazelor de şist, riscurile de radioactivitate şi cutremure, şi randamentul producerii de energii alternative în Dobrogea, de exemplu cea eoliană. Grupa de geografie a pus în balanţă avantajele economice ale exploatării gazelor de şist şi dezavantajul poluării solului, subsolului, a aerului şi a apei. Cine profită din exploatare?, merită să distrugi turismul în zona Costineşti?, s-au întrebat cei cinci elevi.

Deşi răspunsurile la întrebările puse referitor la consecinţele exploatării asupra mediului nu sunt categorice, echipa de biologie avertizează că pericolele pot fi grave, bolile serioase şi ireversibile. Soluţia este prevenirea degradării mediului, a îmbolnăvirii plantelor, animalelor şi a omului.

Ultima etapă, cea a conceperii şi realizării produselor finale a dat naştere unor discuţii aprinse în cadrul grupurilor de lucru. Elevii au negociat, au dezbătut, au luat decizii, au ieşit pe teren, au lucrat efectiv la produse şi le-au îmbunătăţit în mai multe rânduri. Rezultatul? O machetă funcţională a metodei de fracturare hidraulică folosită în exploatarea gazelor de şist, o planşa interactivă reprezentând efectele negative ale exploatării asupra mediului şi a omului, cu metodele de prevenţie specifice, şi un scurt-metraj documentar despre mizele exploatării gazelor de şist în Dobrogea şi opinia cetăţenilor, fie ei şi elevi la C.N.M.B.

Notele la examen au fost pe măsura seriozităţii şi motivaţiei cu care elevii au abordat şi finalizat proiectul interdisciplinar. Mediile foarte bune au oglindit competenţele variate şi multiple, dobândite de-a lungul anului şcolar. Dar aceste rezultate frumoase nu ar fi fost posibile fără îndrumarea discretă, experienţa şi disponibilitatea profesorilor DNL-işti (discipline ne-lingvistice) din proiect : Sanda Oprea, Doina Munteanu, Aurelia Dănilă. “Merci, professeurs !”

Prof. Olivia Frenţiu, coordonator proiect 2013-2014

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Compteur de visites

  • 10 071 visiteurs depuis le 15 septembre 2013

Entrez votre adresse de courriel pour recevoir des nouvelles de ce site.

Rejoignez 10 autres abonnés

Catégories

Archives

%d blogueurs aiment cette page :